04 506 13 00 info@lu-skofjaloka.si

Lokalna učna središča

Prijavi
se

Dodatne informacije

Tina Dragovan

tel. 04/506 13 20
tina.dragovan@lu-skofjaloka.si

Študijski krožki so neformalna oblika druženja ljudi, ki imajo podobne interese in jih želijo skupaj uresničevati. Krožek vodi posebej usposobljen mentor, udeleženci pa aktivno soustvarjajo učni proces. Ob zaključku udeleženci osvojene novosti predstavijo v obliki predavanj, razstav, ekskurzij ali izdajo brošuro.

Študijski krožki so za udeležence brezplačni, na podlagi razpisa jih financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, strokovno pomoč in spremljanje pa opravlja Andragoški center Slovenije.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo študijske krožke za šolsko leto 2020/2021. V preteklih mesecih so tako potekali naslednji študijski krožki:

Znam, pomagam

Zaradi različnih vzrokov, ljudje prve pomoči pogosto ne nudijo, kar ima lahko za posledico večje zdravstvene zaplete pri poškodovancih. Raziskave kažejo, da je ta problem povezan s pomanjkanjem znanja na tem področju. Ustrezna prva pomoč dokazano prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju, večji kakovosti življenja po poškodbi ali obolenju. Gre za vsesplošno potrebo, ne samo potrebo okolja. Za ukrepanje in suverenost je potrebno znanje redno obnavljati, zato smo z udeleženci ponovili znanje prve pomoči in uporabe defibrilatorja. Strokovno so nam pomagali pri RK Škofja Loka.

Dedkova gugalnica

Les je starodavni material, ki spremlja človeka že od pradavnine. In glede na trenutni slog življenja, v katerem prevladuje elektronika ter poceni in umetne snovi je pomembno, da izpostavljamo naravne in okolju prijazne materiale. Povezali smo različne generacije udeležencev in si izmenjevali znanje o različnih vrstah ter obdelovanju lesa. Urili smo ročne spretnosti, ki dandanes primanjkujejo in izdelali gugalnice ter jih izobesili po drevesih.  Guganje pomirja in je primerno ter razvedritev za vse generacije, lesene gugalnice pa se lepo skladajo z naravnim okoljem.

Divja hrana in zelišča

Vstopili smo v svet divjih rastlin. Vedno bolj se vračamo k naravi, zato so potrebe po prepoznavanju rastlin v našem lokalnem okolju velike. Približali smo jih ljudem, saj jih premalo poznamo, predvsem pa premalo poznamo njihove specifike: primerne dele za uporabo, čas nabiranja, shranjevanje,… V našem okolišu smo iskali določene rastline in jih prepoznavali ter nabirali na terenu. Povezali smo jih s kulinariko, saj lahko iz nabranega naredimo okusne in zdrave specialitete, ki jim rečemo divja hrana.

Naročite se na naše novice

15 + 6 =

Zapri nastavitve dostopnosti