Skoči na glavno vsebino
04 506 13 00 info@lu-skofjaloka.si

Študijski krožki

Prijavi
se

Dodatne informacije

Nina Salobir

tel. 04/506 13 60
nina.salobir@lu-skofjaloka.si

Študijski krožki so neformalna oblika druženja ljudi, ki imajo podobne interese in jih želijo skupaj uresničevati. Krožek vodi posebej usposobljen mentor, udeleženci pa aktivno soustvarjajo učni proces. Ob zaključku udeleženci osvojene novosti predstavijo v obliki predavanj, razstav, ekskurzij ali izdajo brošuro.

Študijski krožki so za udeležence brezplačni, na podlagi razpisa jih financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, strokovno pomoč in spremljanje pa opravlja Andragoški center Slovenije.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo študijske krožke za šolsko leto 2023/2024.

Če želite biti obveščeni o aktivnsotih v okviru študijskih krožkov, nam pišite na kontaktne podatke zgoraj ali kliknite na “Prijavi se” in se prijavite na naše novičke.

Nitke združujejo

V sodobnem, hitrem tempu življenja, pogosto iščemo protiutež, ki bi nam omogočala sprostitev. Kvačkanje je ena od dejavnosti, ki nas po eni strani razbremeni, po drugi pa nam omogoča izražanje kreativnosti in ročne ustvarjalnosti. Poleg tega vpliva na povečanje samozavesti, izboljša koncentracijo in matematične sposobnosti, zmanjšuje krvni tlak, uri fino motoriko in krepi medosebne odnose. Osebe, ki kvačkajo do visoke starosti, ohranjajo dober spomin, saj je kvačkanje pravi trening za možgane. Poleg tega nam unikatni izdelki popestrijo dom, so dodatek naši zunanjosti ali pa čudovito darilo drugi osebi. Pozitivne učinke opažajo tudi pri otrocih v osnovnih šolah, ki imajo učne težave, saj jih spodbuja h koncentraciji in jim na zabaven način vliva veselje do dela in izboljšuje motorične sposobnosti, zaradi česar hitreje napredujejo pri učenju pisanja. Vse te številne prednosti kvačkanja so spoznali tudi udeleženci študijskega krožka. Seznanili so se z osnovami kvačkanja, preverili svoje ročne sposobnosti, si medsebojno podelili izkušnje, ki jih imajo s to umetnostjo, ter obenem ustvarili čudovite, unikatne izdelke. 

 Ustvarjalni vozli

Marsikdo se znajde v zadregi, ko ga vprašamo kaj je makrame. Poenostavljeno bi lahko rekli, da gre za tehniko, ki s pomočjo vozlanja vrvi in niti ustvarja čudovite dekorativne izdelke. Vendar pa gre pri makrameju še za veliko več kot le to. Spodbuja namreč kreativnost, sprošča napetost, izboljšuje koncentracijo in uri fino motoriko. Poleg tega pa so makrame izdelki praktični in dekorativni, saj polepšajo še tako preprosto stanovanje ali z nakitom v tej tehniki dodajo dekorativen izgled. Udeleženci študijskega krožka so si izmenjali ideje, nasvete in izkušnje, se odklopili od vsakdanjih skrbi, poleg tega pa ustvarili čudovite in unikatne izdelke v tej posebni tehniki.

 Ko stari predmeti na novo oživijo

Vsak se je že kdaj naveličal kakšnega starega kosa pohištva in bi ga najraje odnesel na odpad. Toda obstaja način, kako staremu, dolgočasnemu kosu dodati novo vsebino. Poslikava različnega pohištva je odličen način, kako oživiti ali personalizirati. Udeleženci študijskega krožka so se srečali z motivi slovenske krasilne umetnosti, ki so jih sami izbrali in sestavili želeni vzorec. Tega so prenesli na les in slikali z akrilnimi barvami. S poslikavo in obnovo starega pohištva so prispevali k trajnostni praksi, sa so namesto nakupa novega pohištva reciklirali staro in mu dali povsem novo podobo. Ustvarili so edinstvene in unikatne kose pohištva.

Naročite se na naše novice

10 + 15 =

Zapri nastavitve dostopnosti