Skoči na glavno vsebino
04 506 13 00 info@lu-skofjaloka.si

Lokalno učno središče Železniki

Prijavi
se

Dodatne informacije

Nina Salobir

tel. 04/506 13 60
nina.salobir@lu-skofjaloka.si

Ideja, da različna neformalna izobraževanja pripeljemo v lokalno okolje in »do ljudi«, je rezultirala v projektu t. i. Lokalnih učnih središč, za katera smo v letu 2017 dobili evropska sredstva, od takrat dalje pa jih financirajo občine, v katerih jih izvajamo, med drugim tudi Občina Železniki.

Gre za izobraževanja v obliki delavnic, krajših tečajev, predavanj, ki so namenjena občanom vseh generacij: otrokom, mladini, odraslim, staršem, starim staršem …

Vsebine prilagajamo željam in potrebam udeležencev, do sedaj smo v Železnikih izvajali tečaje angleščine, nemščine, španščine, ruščine, računalniškega opismenjevanja, različnih ročnih spretnosti (klekljanje, kvačkanje, šivanje, polstenje, kaligrafija, aranžiranje …), delavnice na temo ohranjanja zdravja, osebnostne rasti, zeliščarske delavnice, kulinarične delavnice, tečaje prve pomoči, nordijske hoje, vadbo za zdravo hrbtenico, sodobni ples …

Poudarek v projektu je na medgeneracijskem učenju oz. prenosu znanj med generacijami in medgeneracijskem druženju. Največ izobraževanj se izvede v spomladanskih in jesenskih mesecih. V kolikor je mogoče, so izvajalci iz lokalnega okolja.

Lokalno učno središče je sprva zaživelo v prostorih Kulturnega doma Železniki in v prostorih Mladinskega center Železniki, sedaj izobraževanja izvajamo tudi v OŠ Železniki ter na prostem, kot učilnice v naravi. Od marca 2024, v sodelovanju z Javnim zavodom Ratitovec, izobraževanja (t. i. ustvarjalnice-klepetalnice) izvajamo tudi v kavarnici Športne dvorane Železniki. Vsak četrtek je od 8.00 do 10.00 občanom na voljo neformalno medgeneracijsko druženje ob kavi, od 10.00 do 12.00 pa so zanje organizirane izobraževalne aktivnosti.

Vse aktivnosti v LUS Železniki so financirane s strani Občine Železniki, za udeležence brezplačne in namenjene občanom Železnikov.

Obveščanja o dogajanju največkrat potekajo preko e-pošte, lokalnih medijev, osebno. Vseskozi se trudimo za sodelovanje z novimi podizvajalci, sodelovanje z lokalnimi društvi, organizacijami, podjetji in posamezniki.

Z izobraževanji želimo ponuditi možnost brezplačnih izobraževanj vsem, ne glede na socialni/ekonomski status, aktivirati prebivalce v svojem lokalnem okolju, promovirati pomen vseživljenjskega učenja, izkustveno učenje, opolnomočiti ljudi za aktivno preživljanje svojega prostega časa, mladim ponuditi možnost kvalitetno preživetega prostega časa/počitnic stran od ekranov, spodbujati kreativnost, ustvarjalnost, nenazadnje tudi medkulturno povezovanje.

Če želite biti obveščeni o aktualnem dogajanju, nam pišite ali nas pokličite na:

AKTUALNA IZOBRAŽEVANJA V LUS ŽELEZNIKI

Poslikava pohištva in lesenih predmetov  → PRIJAVA

ZAČETEK: ponedeljek, 10. 6. 2024
IZVEDBA: 6 zaporednih ponedeljkov, med 17.00 in 19.15 v Kulturnem domu Železniki
Na delavnicah boste spoznali slovensko krasilno umetnost, se naučili, kako leseno pohištvo primerno pripraviti na poslikavo, na podlage boste narisali testne vzorce, kasneje vzorce narisali/prerisali na primerne kose pohištva in druge predmete, ki jih boste prinesli s sabo, za konec boste izdelke zaščitili z oljem in ob tem spoznali primerna olja za zaščito lesa.

Delavnice nordijske hoje  →  PRIJAVA

ZAČETEK: sreda, 19. 6. 2024
IZVEDBA: 3 zaporedne srede, med 18.00 in 18.45, zbor pred Športnim domom Železniki
Nordijska hoja je ena najbolj naravnih in varnih telesnih aktivnosti, pri kateri uporabljamo večino mišičnih skupin. Spoznali boste tehnike nordijske hoje, pravilno uporabo palic in trike za “pravi korak”.

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. 

Za več informacij nam pišite ali pokličite na: nina.salobir@lu-skofjaloka.si, 04 506 13 60.

Naročite se na naše novice

13 + 11 =

Zapri nastavitve dostopnosti