Skoči na glavno vsebino
04 506 13 00 info@lu-skofjaloka.si

Študijski krožki

Prijavi
se

Dodatne informacije

Nina Salobir

tel. 04/506 13 60
nina.salobir@lu-skofjaloka.si

Študijski krožki so neformalna oblika druženja ljudi, ki imajo podobne interese in jih želijo skupaj uresničevati. Krožek vodi posebej usposobljen mentor, udeleženci pa aktivno soustvarjajo učni proces. Ob zaključku udeleženci osvojene novosti predstavijo v obliki predavanj, razstav, ekskurzij ali izdajo brošuro.

Študijski krožki so za udeležence brezplačni, na podlagi razpisa jih financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, strokovno pomoč in spremljanje pa opravlja Andragoški center Slovenije.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo študijske krožke za šolsko leto 2021/2022.

Vija, vaja invazivke ven

Škoda in problematika, ki jo povzroča razraščanje tujerodnih invazivnih rastlin je velika, saj se z izginjanjem avtohtonih rastlinskih vrst ruši tudi stanje ekosistemov na naravovarstveno pomembnih področjih. Škoda je velika tudi v gospodarstvu, saj te rastline preraščajo asfaltne in betonske površin, ter v kmetijstvu zmanjšujejo travniške in njivske površine. V okviru študijskega krožka želimo, da si različne generacije udeležencev izmenjamo znanje o problematiki, ki jo različne vrste invazivnih rastlin povzročajo, o njihovi možni uporabi v kulinariki, ter o različnih načinih učinkovitega odstranjevanja. Konkretno pa bomo invazivne rastline spoznali tudi v naravnem okolju in se naučili evidentirati rastišča in jih vnašati v portal www.invazivke.si.

 

 

Čez drn in strn po loškem hribovju

Vsakdanji vrvež, povečana količina vsakodnevnega stresa lahko zelo stresno in izčrpavajoče deluje na človeka. S kolesarjenjem, pa lahko zelo pozitivno vplivamo na celotno človekovo ravnovesje, še posebej če gre za kolesarjenje po gozdu in hribih, ko tako še dodatno s svojimi blagodejnimi učinki pozitivno vpliva na nas. Posredno pa kolesarjenje vpliva tudi na ohranjanje okolja in narave, saj uporaba kolesa omeji količino izpustnih plinov v okolju. S študijskim krožkom bodo različne generacije med seboj delile znanje o kolesarjenju v najširšem pomenu, od spoznavanja kolesarske opreme, menjave pnevmatike do blagodejnih učinkov, ki jih ima kolesarjenje na naše psihofizično počutje. Poudarek bomo dali gorskemu kolesarjenju in tako udeležence študijskega krožka spodbudili, da s kolesom spoznajo okoliške hribe. Strokovno nam bodo pomagali pri Mah MTB.

Od stare cote do nove blazinice

Danes živimo v poplavi proizvodnje oblačil. Svetovna tekstilna industrija velja za enega izmed največjih onesnaževalcev okolja in čiste pitne vode. Glede na zaskrbljujoče stanje, ki zadeva dostopnost pitne vode, je prav da tudi sami čim več prispevamo k ohranjanju okolja. Povezali bomo različne generacije udeležencev, in si izmenjevali znanje o različnih načinih reuporabe zavrženega tekstila. K sodelovanju bomo povabili tudi izkušeno kvačkarico Jano Šuligoj in skupaj bomo obudili znanje starodavnih rokodelcev, saj bomo iz odpadnega materiala, nakvačkali blazinice, ki jih bomo nato razstavili v Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka, Na toplih blazinicah, ki bodo nastale bodo lahko otroci in odrasli še bolj udobno brali in poslušali njihovo najljubšo zgodbo.

Naročite se na naše novice

4 + 10 =

Zapri nastavitve dostopnosti