Skoči na glavno vsebino
04 506 13 00 info@lu-skofjaloka.si

Blog pripravila:

Urša Naveršnik

tel. 04/506 13 30

ursa.naversnik@lu-skofjaloka.si

Se sploh? Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v letu 2019 zaradi bolniške odsotnosti zaposlenih izgubljenih 16.242.330 koledarskih dni, kar je skoraj 10 % več kot leto prej. To pomeni, da je delež bolniške odsotnosti leta 2019 znašal 4,9 % od razpoložljivih dni, pri čemer so bolniško odsotnost večkrat koristile ženske kot moški.

Pomislite na svoje delo. Večino časa stojite? Sedite? Izvajate ponavljajoče se gibe? Vsi dobro vemo, da to ni dobro za naše zdravje, a kaj, ko pa tako pademo noter. Še tole dokončam. Še tole napišem do konca. Samo še tole zložim. In kaj potem? Največkrat nič. Dobre namene zmoti telefonski klic, šefova dodatna zadolžitev, sodelavec, ki nas pride prosit za pomoč ali pa v morju vseh opravil preprosto pozabimo.

Najpogostejši razlog za bolniško odsotnost v letu 2019

Pa ne bi smeli, saj gre za naše zdravje. Če ne bomo zdravi in fit (pa ne govorimo o kondiciji vrhunskih športnikov), tudi dela ne bomo mogli opravljati. Ste vedeli, da največji delež bolniških odsotnosti predstavljajo prav bolezni mišično skeletnega sistema in vezivnega tkiva (NIJZ 2020)? Saj veste – sedenje, isti gibi, stanje.

Ni potrebno veliko. 30-minutna zmerna telesna dejavnost na dan, ki jo lahko razdelimo na trikrat po 10 minut (Drev 2013, 4) bo večini odraslih zadostovala za prvo silo. Da vsaj ohranimo status quo. In zakaj ne bi prvih deset minut opravili na delovnem mestu, ko naša drža, mišice in skelet zaradi delovnega položaja najbolj trpijo?

Preprečimo ali ublažimo bolečine v mišicah, sindrom karpalnega kanala in utrujenost. Redna vadba blaži tudi stres in z nekaj malega truda lahko preprosto poskrbimo za zdrav duh v zdravem telesu. Kako?

Nekaj Idej za telovadbo

Nekaj idej za akcijo

»Vaje v pisarni« ali »vaje na delovnem mestu« je vse, kar morate vtipkati v brskalnik in videli boste, da je na razpolago že veliko brezplačnih video vsebin v slovenščini, ki vas bodo vodile skozi nekajminutno razgibavanje na delovnem mestu. Če vam jezik ni ovira, pa se podajte na Youtube in odprlo se vam bo neskončno možnosti. Glede na čas, ki ga imate in telesno pripravljenost, si izberite najbolj ustrezne. Vaj je na pretek, vsak bo našel kaj zase.

Zakaj ne bi bil vsak član tima enkrat na teden zadolžen za sklicevanje pisarniške telovadbe? Tako  imamo razgibavanje urejeno v našem kolektivu. Delo od doma ni ovira – vaje lahko izvedete prek Zooma, mTeamsov ali drugih spletnih orodij. Garantiramo vam, da bo zabavno in koristno. Malo drugače od rednih sestankov in zato bolj sproščeno, takorekoč pravi brezplačni team building.

Če pa potrebujete strokovno vodenje in nasvet s področja ergonomije na delovnem mestu, zdrave prehrane in preprečevanja stresa pa smo vam z veseljem na razpolago v 16-ih centrih za razvoj kadrov Korak.

Literatura in viri:

Drev, A. (2013). Gibanje – telesno dejavni vsak dan. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije. https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/gibanje_telesno_dejavni_vsak_dan.pdf (dostopno 9. 11. 2020)

Bolniška odsotnost v letu 2019 (NIJZ), https://www.nijz.si/sl/podatki/nove-objave-na-nijz-podatkovnem-portalu-bolniska-odsotnost-v-letu-2019 (dostopno 9. 11. 2020)

[Obiskano 75-krat, od tega danes 1-krat]
Zapri nastavitve dostopnosti